Societatea Endoped

În luna martie a anului 2012 au fost aprobate de către Ministerul Sănătăţii şi publicate în Monitorul Oficial zece „subspecialităţi” noi în domeniul pediatriei în acord cu cele existente în ţările Comunităţii Europene dar şi în ţări din cele două continente americane. Între acestea se regăseşte şi „endocrinologie şi diabet pediatric”.

De ce ENDOPED?

Peste 20 de ani de activitate

John Fitzgerald Kennedy

”Copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor”

De ce este nevoie de această subspecialiate a pediatriei ?

Academia Europeană de Pediatrie (EAP), subsecțiune a Uniunii Europene de Specialiști Medicali (UEMS, fostă CESP), urmărește armonizarea formării pediatrice în toată Europa.

În această eră a canalelor de mobilitate și comunicare ușoară, se dorește armonizarea sistemului de endocrinologie pediatrică în toate țările UE. În acest sens Societatea Europeană de Endocrinologie Pediatrică (ESPE), a revizuit în 2014, programul de formare aprobat ulterior de către Adunarea Generală a EAP. Pe de altă parte ESPE recomandă insistent ca ”endocrinologia și diabetul pediatric” să fie recunoscută ca subspecialitate a pediatriei și în acele țări în care procesul de aprobare rămâne încă în curs de examinare, situație în care se află România. Recunoașterea ”endocrinologiei și diabetului pediatric” ca subspecialitate a pediatriei, în toate țările europene, are o importanță capitală și va permite tuturor copiilor cu probleme de endocrinologie pediatrică, să fie în ”grija” unui pediatru, care și-a finalizat formarea în endocrinologie pediatrică printr-un program structurat, valabil în toate țările europene.

Prof. Dr. Iulian Velea
Președinte ENDOPED

Ce-și propune ”ENDOPED” ?

În prezent suntem martorii unor mari progrese în domeniul endocrinologiei și diabetul pediatric generate de tehnologia modernă care a dus la apariția unor noi dispozitive, dar și a unor noi molecule. Această ”avalanșă” de informații ne obligă să ținem pasul cu tot ce este nou și actual în beneficiul micilor noștrii pacienți.

Societatea Română de Diabet Nutriție și Endocrinologie Pediatrică (”ENDOPED”), înființată la Timișoara în anul 2014, iși propune:

"Este mai ușor să construiești un copil puternic decât să repari un matur stricat"

    Frederick Douglass

    Aboliționist american